piątek, 31 marca 2017

Pizza według domowej receptury

Posługując się słowami pizza przepis można trafić na różne receptury. Proste, bardziej skomplikowane, takie, dzięki którym można zrobić faktycznie dobrą pizzę i też te, które doprowadza do upieczenia zakalca. Lepiej więc wzorować się tylko na sprawdzonych przepisach. Takim jest ten poniższy.



Składniki niezbędne na pizzę to: 20 g drożdży, łyżeczka cukru, 3 szklanki mąki, 0,5 łyżeczki soli, 5 łyżek oliwy z oliwek.

Drożdże rozkruszyć w kubku, dodać cukier i łyżkę mąki, a także 1/4 szklanki wody. Rozpuścić składniki. Odstawić na bok. Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki, dodać sól i oliwę, a na koniec wyrośnięty zaczyn, który znajdował się w kubku. Ciasto trzeba wyrabiać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto przybierze kształt elastycznej kuli. W tej postaci należy odłożyć do wyrośnięcie – najlepiej w misce pod przykryciem. Po tym czasie można już formować ją na kształt pizzy, aby za chwilę smarować ulubionym sosem i układać dowolne składniki.

Pizza według tego przepisu powinna piec się przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz